در این مقاله قصد داریم تا توضیح مختصری درباره آشنایی با مفهوم نهادهای مالی خدمت شما ارائه کنیم، براساس ماده ۲۸ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذرماه سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی، تأسیس نهادهای مالی منوط به ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار است و فعالیت آنها تحت نظارت این سازمان صورت میپذیرد.
از نظر مفهوم نهادهای مالی، بنگاه هایی هستند که خدمات آن ها مربوط به دارایی های مالی است. این نهادها با عنوان واسطه های مالی شناخته می شوند. نهادهای مالی باعث می شوند سرمایه با سرعت بیشتر و هزینه کمتر در جریان قرار بگیرد. در واقع وظیفه اصلی این نهاد انجام امور مالی و سرمایه گذاری است.
نهادهای مالی یکی از ارکان مهمی هستند که در بازارهای مالی نقش ایفا می کنند و در اکوسیستم اقتصادی اهمیت ویژه ای دارند. مهمترین وظیفه نهادهای مالی که باعث می شود اهمیت آن را در اقتصاد و گردش مالی درک کنیم این است نهادهای مالی کمک می کنند منابع مالی بین افرادی که مازاد منابع دارند و افرادی که کمبود منابع مالی دارند ارتباط برقرار شود.
نهادهای مالی کمک می کنند این دست ارتباطات به سرعت و راحتی انجام شود. علاوه بر این نظارتی که نهادهای مالی بر این امور دارند باعث میشوند ریسک این معاملات تا حد زیادی کاهش پیدا کند.
نهادهای مالی کدامند؟
نهادهای مالی به ۳دسته اصلی تقسیم میشوند که شامل:
دسته اول: نهادهایی هستند که بهعنوان واسطه معاملات اوراق بهادار عمل میکنند مثل شرکتهای کارگزاری و شرکتهای تأمین سرمایه. شرکتهای کارگزاری دستورات مشتریان خود مبنی بر خرید و فروش اوراق بهادار را در بازار ثانویه اجرا میکنند. بخشی از وظیفه کارگزار معاملهگران نیز مشابه شرکتهای کارگزاری است. وظیفه اصلی شرکتهای تأمین سرمایه نیز واسطهگری در فروش اوراق بهادار در بازار اولیه سرمایه است.
دسته دوم: واسطههایی هستند که سرمایهها را از سرمایهگذاران دریافت میکنند و به نام خودشان در اوراق بهادار سرمایهگذاری کرده و سود حاصل را بین این اشخاص تقسیم میکنند. روشن است که تصمیم به خرید، فروش یا نگهداری اوراق بهادار نیازمند تخصص است و هر سرمایهگذار لزوما چنین تخصصی را ندارد.
شرکتهای مادر (هلدینگ)، شرکتهای سرمایهگذاری، صندوقهای سرمایهگذاری، سبدگردانها و صندوقهای بازنشستگی که در قانون از آنها نام برده شده است، جزء نهادهای مالی دسته دوم محسوب میشوند. این نهادها در قوانین برخی کشورهای دیگر نظیر آمریکا تحت عنوان شرکتهای سرمایهگذاری نامگذاری شدهاند.
دسته سوم: از نهادهای مالی نه واسطه خرید و فروش اوراق بهادار میشوند و نه سرمایه دیگران را مدیریت میکنند، بلکه خدمات تخصصی دیگری در بازار سرمایه ارائه میدهند
شابد جالب باشد تا درباره بازارهای مالی اینجا بخوانید
معرفی برخی از نهادهای مهم مالی همراه با وظایفشان:
مفهوم نهادهای مالی بسیار گسترده تر از این مقاله می باشد که ما برای آشنایی شما توضیحاتی را ارائه دادیم،نهادهای مالی سازمان یا موسساتی هستند که نقش واسطههای مالی را اجرا میکنند. این نهادها باعث میشوند که سرمایهها با سرعت بیشتر و با هزینهای کمتر در گردش باشند. به بیان دیگر، این نهادها عمدتا امور مالی و سرمایهگذاری را اجرایی میکنند. همچنین یکی از ارکان اساسی بازارهای مالی هستند. این نهادها بین افرادی که مازاد منابع دارند، با افرادی که با کمبود آن مواجه هستند ارتباط برقرار میکنند. بهنوعی این نهادها همانند یک واسطه منجربه انتقال راحتتر و سریعتر منابع مالی بین افراد میشوند. وجود این نهادها و نظارتی که بر آنها میشود، ریسک معاملات را کاهش میدهد. این نهادها نقش مهمی را در بورس اوراق بهادار ایفا میکنند و خدمات متعددی از طرف آنها ارائه میشود. نهادهای مالی وظایف زیادی دارند و وظایف و فواید آن ها محدود به مواردی که اشاره کردیم نمی شوند! به طور جامع مهمترین وظایف نهادهای مالی شامل موارد زیر است:
- دریافت تقاضای اعطای مجوز نهادهای مالی
- بررسی صلاحیت و شرایط متقاضیان دریافت مجوزهای نهادهای مالی
- تطبیق شرایط متقاضیان دریافت مجوزهای نهادهای مالی با مقررات و تهیه گزارش در مورد موافقت یا مخالفت با اعطای مجوز
- ارتباط با نهادهای مالی مرتبط و انجام مکاتبات با آن ها
- انجام هماهنگی های لازم برای تشکیل جلسات در مورد نهادهای مالی و مسائل مرتبط
- دریافت و تکمیل مدارک پرونده نهادهای مالی مورد نظر و بایگانی اسناد و اطلاعات آن ها
- تدوین گزارش از اسناد و اطلاعات نهادها
- ارتباط و هماهنگی با نهادهای برون سازمانی در مورد نهادهای مالی
- …
از جمله نهادهای مالی مهم میتوان به : بانک های تجاری، مشاوران سرمایه گذاری، شرکت های سرمایه گذاری، صندوق های سرمایه گذاری، شرکت های کارگزاری، شرکت های تامین سرمایه، صندوق های بازنشستگی، شرکت های پردازش اطلاعات مالی، صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله بورسی، صندوق های پوششی، شرکت سپرده گذاری مرکزی، موسسات رتبه بندی و … اشاره کرد.
نظرات ارزشمند شما
لطفا اگر این مقاله برایتان مفید بود و یا نظری درباره آن داشتید، حتما در انتهای همین صفحه، نظر خود را برای ما ثبت بفرمایید.