کاربرد های هوش مصنوعی در زندگی روزمره
هوش مصنوعی بیشتر از آنچه شما فکر میکنید بر جنبههای مختلف زندگی روزمره ما انسانها تاثیر دارد. هوش مصنوعی در حال تغییر جهان است. سرگرمی و تجربه بازی کردن ما را تغییر میدهد. به پزشکان برای تشخیص بیماریهای سخت کمک میکند. حتی در حال خلق سبک جدیدی از هنر است. در مقالههای بسیاری درباره مزایا و معایب هوش مصنوعی صحبت شده است. همچنین افراد سرشناسی همچون ایلان ماسک و بیل گیتس در سخنرانیهای خود به مشکلاتی که هوش مصنوعی با خود همراه میآورد پرداختهاند. در این مقاله به کاربرد این پدیده نو ظهور در زندگی روزمره میلیونها انسان میپردازیم.
در ادامه به کاربرد هوش مصنوعی در زندگی روزمره میپردازیم:
گوشیهای هوشمند:
با گوشی هوشمند، شما هر روز با هوش مصنوعی سرو و کار دارید. برنامههای کاربردی و سیستم عامل گوشیهای هوشمند سطحی از AI را دارا هستند. دستیاران هوشمند همچون دستیار صوتی گوگل (Google Assistant)، الکسا (Alexa)، سیری (Siri) و بیکسبی (Bixby) سامسونگ از AI بهره میبرند تا به دستورات صوتی کاربر پاسخ بدهند. برنامههای کاربردی موسیقی و پادکست مانند اسپاتیفای (Spotify) و اپل میوزیک (Apple Music) برای ارائه خدمات و پیشنهاد موسیقی از هوش مصنوعی استفاده میکنند
خانه های هوشمند:
به لطف هوش مصنوعی، خانهها در حال هوشمندتر شدن هستند. بلندگوهای هوشمند که با دستیاران صوتی ترکیب شدهاند با بهرهگیری AI رفتارها و عادتهای ما را یاد میگیرند و با توجه به آن به ما پاسخ میدهند. در آیندهی نزدیک، تنظیم دمای خانه و پیشبینی زمان غذاخوردن و زمان روشن و خاموش کردن روشنایی خانه توسط خانهی هوشمند شما انجام میشود.
حمل و نقل و تحویل کالا:
صنعت خودروهای خودران به لطف فناوری AI در حال پیشرفت است. شرکتهای خودروسازی همچون تسلا (Tesla) در حال تبدیل ایده خودرو های خودران به واقعیت هستند. مسیری که در برنامههای مسیریابی برای رسیدن به مقصد انتخاب میکنید وابسته به هوش مصنوعی است. شرکتهای دیگری مثل جنرال الکتریک (GE) و تویوتا (Toyota) نیز در حال سرمایهگذاری بر خودروهای خودران هستند. حتی روش تحویل کالاها نیز در حال تغییر است. شرکتهای والمارت (Walmart) و آمازون (Amazon) در حال بهبود روشهای تحویل کالا با پهپادهای خودکار هستند.
رسانههای اجتماعی (Social Media):
شما هر روزه با رسانههای اجتماعی همچون فیسبوک، یوتیوب، اینستاگرام، توییتر، تلگرام، لینکدین (LinkedIn) و پینترست ( Pinterest) سر و کار دارید. هوش مصنوعی بر آنچه در رسانههای اجتماعی انجام میدهید تاثیر میگذارد. روش سازماندهی اخبار و صفحات و تبلیغاتی که برای شما به نمایش در میآید از هوش مصنوعی استفاده میکند. هوش مصنوعی همه تجربیات گذشته شما در استفاده از موتورهای جستوجو و تعاملات در شبکههای اجتماعی را در نظر میگیرد و با توجه به آن صفحات مختلف و محصولات را به شما ارائه و پیشنهاد میدهد. یکی از دلایلی که کاربران بیش از پیش به شبکههای اجتماعی عادت میکنند همین است.
بازیهای ویدیویی:
AI نه تنها به جذاب شدن هرچه بیشتر بازیهای ویدیویی کمک کرده است، بلکه طراحی بازیها را برای طراحان بسیار آسان کرده است. شرکت گوگل و انویدیا بر ابزارهای توسعهدهنده (developer tools) سرمایهگذاری کردهاند که مبتنی بر هوش مصنوعی هستند.
سیستمهای مالی و بانکها:
انجام معاملات بورس در کسری از ثانیه و پیشنهاد بهترین سرمایهگذاریهای بلندمدت از جمله خدمات هوش مصنوعی در صنعت بانکداری و مالی است.
ناوبری و سفر:
هنگامیکه از برنامههای مسیریابی همچون نقشه گوگل استفاده میکنید یا تاکسی اینترنتی خبر میکنید و یا بلیط هواپیما میخرید همه و همه از هوش مصنوعی کمک میگیرید.
کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت:
طبق برآوردهای Accenture و Frontier Economics تا سال ۲۰۳۵ فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی قرار است تا ۴۰% باعث افزایش بهره وری نیروی کار شود و برای ۱۶ صنعت در حوزه های مختلف افزایش چشمگیری در تولید به همراه داشته باشد. در همین مقاله ذکر شده که به عقیده نویسنده، هوش مصنوعی می تواند به میزان ۳.۸ تریلیون دلار ارزش افزوده ناخالص تا سال ۲۰۳۵ به بخش تولید اضافه کند که در مقایسه با حالت معمولی کسب و کارها افزایشی ۴۵ درصدی دارد.
در زیر به موارد کاربرد هوش مصنوعی در صنعت اشاره شده است:
کنترل کیفیت با استفاده از هوش مصنوعی:
نقص های بسیار کوچک که در محصولات تولید شده وجود دارند، به چشم نمی آیند و معمولا از قلم می افتند زیرا هرچقدر هم که بازرس کنترل کیفیت مجرب باشد، چنین نقص هایی با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نیستند. برای رفع این مشکل می توان از کامپیوتر هایی استفاده کرد که مجهز به دوربین هایی هستند که با استفاده از هوش مصنوعی می تواند حتی کوچکترین عیوب را در محصولات شناسایی کند. فناوری ماشین ویژن به ماشین های این قدرت را می دهد تا بتوانند “ببینند” و با استفاده از این توانایی با دیدن محصولات موجود در خط تولید متوجه عیوب موجود در آن ها شوند. با استفاده از این کاربرد هوش مصنوعی در خط تولید می توان تا حد زیادی از کیفیت محصولات تولیدی اطمینان کسب کرد.
پیش بینی حالت های شکست توسط هوش مصنوعی:
کارشناسان معمولا با توجه به محصولات و فرآیندها به نتیجه گیری هایی می رسند که گاهی ممکن است درست نباشد و با شکست در پیش بینی هایشان مواجه شوند. به همین دلیل بسیاری از محصولات تولید شده ممکن است به روش های مختلف با شکست رو به رو شوند. حتی پس از تولید یک محصول و فروش آن ممکن است در اولین استفاده خراب شود و تولید آن با شکست مواجه شود. معمولا روش هایی که در صنعت برای کنترل و بازرسی تولیدات و عیوب آن ها استفاده می شوند تا حدی پیش داورانه می باشد و ممکن است با آن چه که در واقعیت وجود دارد متفاوت باشد. به کمک هوش مصنوعی می توان از داده ها و اطلاعات بسیاری که درباره آزمایش محصولات و نحوه ارائه آن ها وجود دارد، بخش هایی که در خط تولید نیاز به آزمایش و بررسی بیشتری دارند را شناسایی کرد.
پیش بینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات:
با استفاده از هوش مصنوعی کارخانه های فعال در صنایع مختلف می توانند با دقت بالایی پیش بینی کنند که هر کدام از ماشین های خط تولید چه زمانی به تعمیرات نیاز خواهند داشت. با استفاده از یادگیری ماشین، هوش مصنوعی می تواند به پیش بینی زمان تعمیر ماشین ها پرداخته و بدین ترتیب از خرابی های بدون برنامه ای که بر روند تولید محصولات تاثیر گذار خواهد بود جلوگیری کند. فن آوری هایی مانند سنسورها و آنالیزهای پیشرفته که در تجهیزات تولیدی به کار می روند، با توجه به هشدار ها به پیش بینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات می پردازند.
طراحی تولیدی:
طراحی تولیدی فرآیندی است که در آن با استفاده از یک نرم افزار شماری از خروجی های دارای مشخصات و طراحی خاصی تولید می شوند. طراحان و مهندس ها با وارد کردن اهداف مورد نظر برای طراحی و پارامترهایی مانند مواد اولیه، روش های تولید و محدودیت های هزینه ای در نرم افزار طراحی مورد نظر، به گزینه هایی برای طراحی می رسند. هوش مصنوعی در این زمینه نیز کاربرد دارد. هوش مصنوعی با استفاده از تکنیک های یادگیری ماشین، قادر است از نمونه های اشتباه و درست که مکررا تولید شده اند، برای آموزش استفاده کند و به طراحی نمونه ها بپردازد.
تاثیرات محیطی:
می دانیم که روند تولید محصولات در صنایع مختلف باعث آسیب رسیدن به محیط زیست در حجم های مختلف می شود. به خصوص در تهیه مواد اولیه و استخراج آن ها آسیب های جبران ناپذیری به منابع طبیعی و محیط زیست وارد می شود. برخی از فعالان محیط زیستی معتقدند که هوش مصنوعی می تواند راهکاری برای تغییر روند تولید و کاهش تاثیرات مخرب صنعت بر روی محیط زیست باشد. هوش مصنوعی می توانند به تولید و توسعه مواد اولیه سازگار با محیط زیست کمک کرده و بهره وری انرژی را مدیریت کند.
استفاده از داده ها:
راه های بسیار زیادی برای استفاده از کلان داده ها در صنعت وجود دارد. تولید کنندگان، داده های بسیار زیادی در زمینه های مختلف، مانند عملیات ها و فرآیند ها و…، جمع آوری می کنند که با تجزیه و تحلیل پیشرفته ی این داده ها می توانند به اطلاعات بسیار حیاتی برسند. برای مثال با آنالیز کلان داده ها می توان به اطلاعات مهمی در زمینه مدیریت زنجیره تامین، مدیریت ریسک، پیشبینی ها و حجم فروش، کیفیت محصول و … دست یافت. این موارد تنها بخشی از کاربرد های هوش مصنوعی و کلان داده در صنعت می باشد که می تواند بینش عمیقی به فعالان این حوزه ببخشد که با هیچ کدام از روش های سنتی قبلی قابل دستیابی نبود.
خدمات مشتری:
خدمات مشتری و پشتیبانی از آن ها یکی از مهم ترین بخش های بسیار مهم هر صنعت و کسب و کاری می باشد و به خصوص در برخی صنایع که با مشتریان به صورت مستقیم ارتباط دارند، اهمیت بیشتری میابد. در این صنایع، همان طور که گفته شد اهمیت خدمات به مشتری چندین برابر می شود و بهره گیری ازراهکارهای نوین برای بهبود این خدمات باید در نظر گرفته شود. یکی از این راهکارهای نوین هوش مصنوعی می باشد که می تواند در این بخش تحول به خصوصی ایجاد کند.
ادامه دارد…
از فصل قبل هوش مصنوعی دیدن کنید:هوش مصنوعی و تاریخچه آن(فصل اول)